Liberaler går framåt inför polskt val

Med en vecka kvar till parlamentsvalet i Polen sker stora förändringar i det politiska landskapet. Det största oppositionspartiet, det liberala Medborgarplattformen, har för första gången tydligt gått förbi Kaczynskis konservativa regeringsparti.

Skrällen i opinionsläget kom efter den stora tv-debatten mellan regeringschefen Jaroslaw Kaczynski och oppositionsledaren Donald Tusk.

Kaczynski är en skicklig debattör, men måste ha haft en ovanligt dålig dag, eftersom Tusk fick in den ena fullträffen efter den andra.

Politisk överraskning
Den stora överraskningen kom allra sist i den timslånga sändningen, då oppositionsledaren Tusk påminde Kaczynski om en händelse för några år sedan.

Enligt Tusk hade Kaczynski i en hiss i parlamentet viftat med en pistol och sagt ”med den här vore det lika lätt att skjuta dig som att spotta på dig”.

Kaczynski förnekade att händelsen inträffat och anklagade Tusk för radikalt dåligt minne.

På en presskonferens efter tv-debatten ändrade Kaczynski sig och sa att han verkligen haft en pistol, men aldrig att han hotat Tusk.

Pistolen måste för många väljare ha blivit ett bevis på Kaczynskis besatthet att jaga kommunister, maffialedare, mutkolvar och meningsmotståndare.

Uppträtt berusad
Också för vänsterliberala LiD, med den populäre ex-presidenten Kwasniewski som vallokomotiv, har de senaste dagarna inneburit en kraftig förändring.

Kwasniewski har vid ett par tillfällen uppträtt kraftigt berusad inför häpen publik, registrerande tv-kameror och förtvivlade kampanjledare.

Kwasnieski själv skyller på starka mediciner på grund av en tropisk sjukdom. Valmagneten, som blev en belastning, har de senaste dagarna varit borta från den politiska arenan.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se