Socialstyrelsen vill anställa bioterrorismexpert

Just nu, runt om i världen, höjs beredskapen inför en eventuell biologisk terrorattack från Irak. Det sker i USA, Storbritannien och Israel. Svenska Socialstyrelsen söker nu för första gången en anställd som ska arbeta med frågor kring biologisk terrorism. (Ekot)
– Vi kan inte stå utanför det som händer i världen i övrigt. Om både G8-länder i EU och Nato alla tar upp det här som en huvudfråga måste Sverige anpassa sig efter det, säger chefen för Socialstyrelsens smittskyddsenhet Peet Tüll. Vad ska den här personen som ska arbeta med bioterrorism göra? – Huvudsakligen planeringsarbete för att se till att de strukturer vi har är uppdaterade och fungerar väl. Det här tar ju mycket tid, det är mycket möten och mycket samordning. Mot bakgrund av rådande terrorhot har allt mer av Socialstyrelsens verksamhet kommit att fokuseras på nationellt försvaret. Krig kan föras med vapen, kemikalier och sjukdomsvirus och därför samarbetar socialstyrlsens mer än någonsin tidigare med räddningsverk, militär och polis. Att Socialstyrelsen letar efter personal för biologisk terrorbekämpning kommer inte en dag för tidigt tycker före detta chefen för försvarets forskningsanstalt Bo Rybeck. Även Sverige måste inse möjligheten av att Irak kan komma att använda de dödliga smittkopporna som massförstörelsevapen i det kriget, anser han. – Viruset har ju inga pass och visum så sprides det smittkoppor i världen är vi lika hotade som alla andra. De nya kommunikationerna med flyg och det resande som finns gör att vi är ganska utsatta. Det är naturligtvis lättare att sprida det i länder som inte har förberett sig, säger Bo Rydbeck.
Jenny Lööf, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".