Äldre poliser kan inte jobba natt

Andelen äldre poliser ökar i Sverige. I början av året var nämare 40 procent av den svenska poliskåren 50 år eller äldre, en ökning med en tredjedel sedan 1994. Polisen i Värmland är äldst i Sverige och där har ledningen nu svårt att bemanna polisbilarna nattetid, eftersom den äldre personalen ofta är sjukskriven.
Krister Kindberg är fackligt ombud för polisen i Värmland och konstaterar att myndigheten snabbt måste rekrytera ung personal: - Kåren är gammal genomsnittsmässigt och har jobbat som utryckningspolis i 30-40 år. Dels är du trött på den delen av verksamheten men det händer något med kroppen också när man blir äldre, du ser sämre, hör sämre och rör dig sämre och försöka vara lika där som när du är 30 det går bara inte av medicinska skäl, säger Krister Kindberg. Äldre är sjukare också Även om medelåldern i den svenska poliskåren år efter år ligger på mellan 45 och 46 år, så blir andelen äldre poliser allt större. Nästan fyra poliser av tio i Sverige är idag över 50 år, en ökning med en tredjedel på åtta år. Värst är situationen i Värmland, där över hälften av poliserna fyllt 50, något som också lett till ett förhållandevis stort antal sjukskrivningar. Börje Gustavsson är polis i Säffle, han fyller snart 60 år och arbetar som ordningspolis tillsammans med en jämnårig kollega. Börje märker i bland att krafterna tryter när han ska göra ett ingripande: - I vissa fall behövs det kroppskrafter och det räcker inte alltid till, säger han. Hur känns det att möta en vältränad 28-åring? - Det är inte lätt inte. Man är ganska ödmjuk och försiktig i sådana lägen, säger Börje Gustavsson. Äldre vill inte jobba natt Den skeva åldersfördelningen i Värmland har lett till svårigheter att bemanna polisbilarna på nätterna. För en tid sen beordrades 12 äldre poliser till yttre tjänst, men så många som nio hade läkarintyg som sa att dom av medicinska skäl inte får arbeta nattetid. Nu måste myndigheten därför snabbt få unga poliser att flytta till Karlstadtrakten och det är med vacker natur och låga huspriser han lockar, informationschefen Sten Persson: - Bland annat såhar vi ett annat tempo än i storstaden vihar natur och en annan möjlighet till rekreation och vi har en annan prisnivå på hus och annat, säger han.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista