Krockkuddar ger bullerskador som sjukvården missar

Sjukvården missar ofta skador som orsakas av krockkuddar. Det visar en studie som gjorts i Göteborg. De senaste tio åren har det kommit allt fler rapporter om skador orsakade av krockkuddar men skaderapporteringen är ofullständig.
Sjukvården missar de vanligaste skadorna av krockkuddar. Det visar en studie gjord i Göteborg. De skador som rapporteras i det svenska trafikskaderegistret är bland annat frakturer i ansiktets ben, svullnader och skrapsår men de vanligaste skadorna, akuta bullerskador, noteras inte. Svårt med försäkringspengarna Professor Gösta Granström på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att de som drabbas senare kan för problem med ersättning från försäkringsbolagen om skadorna inte rapporteras direkt. - Det man inte har noterat är att den utlösta krockkudden kan orsaka bullerskador och tinnitus som inte finns registrerat, säger professor Gösta Granström på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Missar de vanligaste skadorna De skador som rapporteras i det svenska trafikskaderegistret är frakturer på ansiktets ben, whiplash- och brännskador, skrapsår och svullnader men alltså inte de vanligaste skadorna som akuta bullerskador och det kan få konsekvenser, menar professor Gösta Granström: - Ja, i det långa loppet så kan de som blivit skadade hör av sig långt efteråt och då kan det bli konsekvenser för försäkringsersättningen, säger Gösta Granström. Krockkudden bra Samtidigt som det är viktigt av flera skäl, bland annat försäkringstekniska skäl, att sjukvården registrerar de skador som uppstått direkt, så är det också viktigt att understryka att krockkudden räddar liv: - Självklart, krockkuddarna är bra, de räddar många människoliv men vi gjorde den här undersökningen för att påpeka för sjukvårdspersonalen som tar hand om trafikskadade att de här skadorna förekommer och att det är viktigt att notera det, säger Gösta Granström på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".