Diplomatiskt försök lugna Armenienkris

USA:s utrikesdepartement har skickat två sändebud till Turkiet för att försöka lugna det diplomatiska bråk som uppstått mellan länderna. Konflikten handlar om hur man historiskt ser på armenierna.

De två amerikanska sändebuden har landat i Ankarra med ett uppdrag som ser svårlöst ut. De ska dämpa den infekterade striden mellan USA och Turkiet.

Konflikten har utlösts av att utrikesutskottet i den amerikanska kongressen i veckan antog en resolution i en fråga som är politiskt brännhet i Turkiet, nämligen frågan om mordet på armenier i Turkiet 1915.

Frågan är om det var folkmord eller inte.

Nej, säger den turkiska regeringen. Ja, säger det amerikanska utrikesutskottet och därmed var den diplomatiska krisen ett faktum.

Skjutit sig i foten
Turkiets överbefälhavare Yasar Buyukanit säger till tidningen Milliyet att förhållandet till USA kan skadas för lång tid framöver.

- Den här gången har USA skjutit sig i foten, säger han.

President Bush är också djupt kritisk till utrikesutskottets resolution och har varnat för allvarliga konsekvenser.

Transporter till Irak
USA är beroende av alliansen med Turkiet när det gäller insatserna i Irak, eftersom en stor del av den amerikanska militärens utrustning transporteras till Irak via en flygbas i södra Turkiet.

Nu väntar båda parter spänt på nästa steg, när den kontroversiella frågan tas upp till omröstning i den amerikanska kongressen.

Under tiden försöker president Bush sändebud i Ankara att reparera de redan skadade relationerna.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se