Reningsverk i Kaliningrad om ett halvår

Om ett halvår blir det första vattenreningsverket klart i Kaliningrad. Det kommer att minska föroreningarna i Östersjön från den ryska enklaven.

Om ett halvår blir det första vattenreningsverket klart i Kaliningradområdet. Det är ett första steg på vägen mot att den ryska enklaven att slutar förorena Östersjön.

Bygget av det första moderna reningsverket i Gusejev i Kaliningrads Oblast-län blir klart om ett halvår, till en kostnad av drygt sex miljoner euro.

Hälften har EU bekostat och hälften står Ryssland för.

Tidigare har biståndsprojekt för att minska utsläppen och bygga reningsverk i Kaliningrad misslyckats. Det gäller också ett stort svenskfinansierat reningsverk. Nu har allt fungerat utan problem.

– Vi har fått det man på engelska kallar Red carpet treatment. Det har inte varit några förseningar här. Min huvudtes är att så många projekt gått galet för ryssarna. Nu har man sagt att det här ska fungera. Vi får en fantastisk stöttning från Kaliningrads regering, säger den danske ingenjören Göran Ajnfeldt.

Vattenreningsverket är tänkt som ett pilotprojekt. Det ska följas av fler också i huvudorten Kaliningrad.

– Jag tror att man har sjabblat en del på bägge sidor, men det kommer bli ett svenskfinansierat reningsverk i Kaliningrad. Ett krux har varit att man inte haft fullständig finansiering, men nu ser det bättre ut, säger Manne Wängborg, som är svensk konsul i Kaliningrad.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se