Nya generösare införselregler för alkohol

Fem liter sprit, 52 liter vin och 400 cigaretter – så mycket får alla som reser in i Sverige från ett annat EU-land föra med sig från och med första januari. Men de nya generösa reglerna gäller inte om man kommer från Åland eller Kanarieöarna, och reser man genom Danmark på väg hem till Sverige så kan man till och med åka fast i danska tullen med de nya kvoterna.
– Varje land har ju sina regler och undantag som man förhandlat fram i samband med EU-medlemskapet. Det skiljer mellan Sverige och Danmark hur mycket man får lov att ta med sig till respektive land, säger tullens gränskyddschef i Skåne, Per Corsing. Om man köpt spriten i Tyskland och åker igenom Danmark kan man alltså åka dit i tullen? – Det kan faktiskt bli så trots att kvantiteterna är fullt lagliga att ta in i Sverige så är det inte detsamma att de är det i Danmark. En svensk som lastat bilen full ute i Europa med de 52 liter vin, 5 liter sprit och 64 liter starköl man numera får ta med sig hem från ett annat EU-land, riskerar alltså att förvandlas till smugglare i Danmark. För trots att många svenskar upplever den danska alkoholpolitiken som liberal så har de betydligt strängare införselregler än vi. !,5 liter sprit eller 2 liter starkvin är det man får ta in och detta även om man bara ska köra genom Danmark på väg hem till Sverige. På öl och vin finns det däremot inga gränser. Kommer man dessutom från Åland eller Kanarieöarna får man inte heller ta med sig den nya sprit och vin-ransonen. Men mängden öl man får ta med fördubblades däremot idag till 64 liter. Kommer man från ett land utanför EU, gäller de gamla kvoterna. Krångligt? Ja och de här nya reglerna behöver vi dessutom bara håll koll på i ett år – för redan från nästa år fördubblas kvoterna en gång till. Frågan är hur många man behöver vara för att kunna bära allt.
Therese Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".