Vladimir Putin mordhotad

Planerat mordförsök mot Putin

Ett mordförsök planeras på den ryske presidenten Vladimir Putin när han kommer till Teheran i Iran. Det är det första statsbesöket på över 30 år av en rysk ledare. Uppgifterna om mordkomplotten får stort utrymme i ryska medier trots att Kreml vägrat kommentera.

Det är först på tisdag som den ryske presidenten kommer till Teheran för ett möte mellan länderna runt Kaspiska havet.

Men enligt nyhetsbyrån Interfax är det ett besök förenat med stora risker. Ryska specialstyrkor ska ha uppgifter om flera självmordsbombare vars mål är president Putin. Presidentens presstjänst vill inte kommentera uppgifterna, men bekräftar enligt rysk tv att presidenten blivit informerad om attentatsplanerna. 

Irans eventuella kärnvapen
Presidenten är i Tyskland och möter förbundskansler Angela Merkel på söndagskvällen.  Måndag hålls ett rysk tyskt forum i Wiesbaden kallat Petersburgsdialogen, en dialog som gnisslat betänkligt sedan Merkel blev Tysklands förbundskansler. 

Frågan om Iran står naturligtvis på dagordningen. Det ryska statsbesöket där på tisdag väcker många frågor om var Ryssland står i frågan om Iran och landets eventuella kärnvapen. 

Presidenten sa i förra veckan att han inte sett några objektiva bevis för att att Iran håller på och utvecklar kärnvapen. Det är en uppfattning, som går stick i stäv med stora delar av väst, där främst USA och Israel framför allt varnar för att Iran snart har färdiga kärnvapen. 

Kraven om tuffare sanktioner mot Iran har bromsats av Ryssland och Kina. 

Besöket i Teheran kommer att följas noga av de länder som är mer skeptiska till det Iran kallar fredlig användning av kärnenergi än Ryssland.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".