Viktig period väntar FN

På inbjudan av Bagdadregimen ska chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix, resa till Irak inom några veckor. Det uppger källor inom FN. Mötet mellan Blix och den irakiska ledningen ska ske innan en första rapport om inspektörernas arbete ska presenteras för FN:s säkerhetetsråd.
Den viktigaste perioden för FN på över ett decennium. Så betecknar en FN-diplomat den kommande dryga månadens arbete i världsorganisationen och framför allt i säkerhetsrådet. Den förvärrade Nordkoreakrisen och ett eventuellt nytt läge i Israel-Palestinakonflikten efter det israeliska parlamentsvalet i slutet av månaden är två huvudfrågor, men högst på dagordningen står Irak. Redan om en vecka ska Hans Blix inför rådet ge ett mer utförligt omdöme om Bagdadregimens omfattande förteckning över massförstörelsevapen som lämnades in för en månad sedan. Men ett mer avgörande datum är den 27 januari, då den första rapporten presenteras om inspektörernas arbete i Irak. Spekulationerna är i full gång om hur USA kommer att ställa sig till det resultat som läggs fram och vad som krävs för att Bushregeringen inte redan då kommer att kräva militära insatser. Vid det laget har ju dessutom den amerikanska militära närvaron i området stärkts väsentligt. En del FN-diplomater hävdar dock på att USA även framöver kommer att ha svårt att få stöd för ett anfall från säkerhetsrådet övriga 14 medlemma, om det inte finns mycket tydliga bevis i vapeninspektörernas rapport om nya irakiska brott mot FN-resolutionerna. Det diskuteras också vad ordförandeskapet i säkerhetsrådet de närmaste två månaderna kommer att innebära för amerikanernas möjligheter att driva sin linje. Nu i januari tar Frankrike över ordförandeklubban och fransmännen har ju hittills varit de som gått i spetsen för att försöka mildra USA:s hårda attityd mot Irak. I februari tar sedan nya säkerhetsrådsmedlemmen Tyskland över. Ett Tyskland som klart tagit avstånd från Bushregeringens planer på ett krig, vilket lett till ett minst sagt frostigt förhållande mellan Berlin och Washington. FN-diplomater säger till Ekot att ordförandeskapets påverkan på säkerhetsrådets agerande inte ska överdrivas, men att det tveklöst kommer att spela en viktig roll när det under den närmaste dryga månaden kan komma att avgöras om det blir krig eller inte.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista