Kollision i Engelska kanalen

I Engelska kanalen kolliderade på onsdagskvällen ett tankfartyg lastat med 70 000 ton fotogen med vraket av bilfraktfartyget Tricolor. Det är andra gången som ett fartyg kör rakt in i Tricolor som ligger på sidan i en världens mest trafikerade farleder efter en fartygskollision i mitten av december.
Det kunde ha gått ha gått riktigt illa på onsdagskvällen när tankfartyget Vicky, lastat med 70 000 ton lättantändlig fotogen, gick rakt på det sjunkna bilfraktfartyget Tricolor och i ett par timmar satt fast ovanpå vraket. Explosionsrisk oroade Framför allt var det risken för en explosion som oroade kustbevakningen i sydöstra England. Men när högvattnet kom flöt tankfartyget av och även om ingen ordentlig undersökning kan göras förrän i fullt dagsljus tycks det inte ha fått stora skador. Andra kollisionen med vraket Men kollisionen visar igen på faran det utgör att det sjunkna bilfraktfartyget ligger kvar mitt i en av världens mest trafikerade farleder. Tricolor var på väg över till England med en last av 3000 nya bilar när den kolliderade med ett containerfartyg och sjönk i mitten av december. Det tog bara två dagar innan det första gången hände att ett annat fraktfartyg gick rakt på vraket, och nu har det hänt igen. Kustbevakningen varnade Tricolor ligger på sidan som ett grund i farleden och syns tydligt från luften men är knappt synbart ovanför vattenlinjen för de 4-500 fartyg som passerar området varje dag. Upplysta varningsbojar har placerats ut , och kustbevakningen varnar per radio flera gånger i timmen, men det tycks ändå inte vara nog. Den franska kustbevakningen sade inatt att man hade varnat tankfartyget för att det befann sig mycket nära vraket och inte visste varför det ändå gick rakt på.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".