Uppbyggnad påbörjad på stormdrabbad söderhavsö

De isolerade söderhavsön Tikopia drabbades i söndags av en svår tropisk storm och det befarades att många av de 2000 invånarna skulle ha omkommit. Men nu meddelar besättningen på ett plan från det australiska flygvapnet att livet på söderhavsön redan verkar ha återgått till det normala.
Vi såg inga skadade. Männskor höll på att reparera sina hus och var ute i kanoter och fiskade. Den glädjande nyheten förmedlades i dag av Australiens utrikesminsiter Alexander Downer från piloterna på ett militärflygplan som på låg höjd inspekterat de tre atollöar i ögruppen Salomonöarna. Öarna drabbades i söndags av en cyklon med mycket höga vindhastigheter och all kontakt med omvärlden bröts. I går uppgav en frilansfotograf, som flugit över öarna, att alla träd blåst ned, alla odlingar förstörts och att alla traditionellt byggda hus på ön ödelagts. De tre drabbade öarna Tikopia Anuta och Fataka ingår i Santa Cruz gruppen i Salomonöarna och ligger 100 mil från huvudstaden Honiara och saknar flygplats. Ett fartyg med katastrofhjälp har skickats till platsen men har ännu inte nått fram.
Thomas Nordegren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista