Outsourcing ingen genväg till vinster

Företag som lägger ut delar av sin produktion på andra företag tjänar mindre än de företag som sköter mer av sin produktion på egen hand. Det visar en undersökning om så kallad outsourcing som Svenskt Näringsliv har gjort.
Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, håller med om att outsourcing inte är någon genväg till högre vinst. Outsourcingen i sig är inte skälet till att vinsterna är lägre i de företag som valt att lägga ut delar av sin produktion på andra företag, anser Stefan Fölster. Däremot är det tydligt att de som valt att behålla sin produktion inom företaget tjänar mer pengar. Vinsten per anställd är drygt 20 procent högre hos företag som inte outsourcat, visar Svenskt Näringslivs undersökning. Stefan Fölster tycker att företagen ska tänka sig för noga innan de väljer att outsourca. I Mariestad i Västergötland har Electrolux en stor fabrik som tillverkar kylskåp och frysar. Men till skillnad mot många andra industriföretag har Electrolux i Mariestad valt att ta in mer och mer produktion och att få fler underleverantörer nära fabriken, berättar VD Torbjörn Assarsson. Men han håller med om att det inte alltid varit lätt att stå emot den rådande trenden med outsourcing.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista