Kinas kommunistparti håller kongress

I Kina pågår kommunistpartiets stora partikongress som inleddes med ett drygt två timmar långt tal av partisekreteraren och presidenten Hu Jintao.

”Det har varit en utomordentlig femårsperiod.” Så började president Hu Jintao sitt över två timmar långa tal till partiveteraner och partimedlemmar från provinserna.

I sin redovisning för sina fem år vid makten berömde president Hu Jintao kommunistpartiets framsteg på i princip alla upptänkliga områden, från avskaffandet av jordbruksskatten till, som han uttryckte det, framsteg inom mänskliga rättigheter.

Men det är kampen om viktiga poster inom partiet som har präglat året, och nu kulminerar den. Under veckan kommer fler Hu Jintao förväntas stärka sin makt.

Sedan han blev partisekreterare har Hu Jintao strävat efter att få bort dem som är lojala mot den förra partisekreteraren Jiang Zemin.

Den tyngsta ledaren som tvingats bort på det här viset var finanshuvudstaden Shanghais partisekreterare, som nu formellt kommer att uteslutas ur partiet eftersom han anklagas för att ha använt Shanghais pensionsfond till fastighetsaffärer.

Under sitt långa öppningstal till partiet nämnde Hu Jintao om och om igen begrepp som ”socialism med kinesiska förtecken”, och sitt favoritbegrepp ”det harmoniska samhället”, som ska åstadkommas med hjälp av kommunistpartiet.

Det vanligaste klagomålet mot partiet i Kina är att partimedlemmar på viktiga myndighetsposter tar emot mutor och inte lever efter sina egna regler.

Hu Jintao adresserade även det här problemet genom att erkänna att det fortfarande finns ”ett litet antal partimedlemmar” som inte sköter sig som de ska, och han uppmanade alla närvarande representanter att bekämpa korruptionen.

Men den delen av talet som handlade om att aldrig acceptera ett självständigt Taiwan var, som vanligt, den som fick starkast och flest applåder.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se