Skandia-vd nekar till brott

Nu på förmiddagen inleddes rättegången i Svea Hovrätt mot Skandias tidigare vd Lars-Eric Petersson som i tingsrätten dömdes till två års fängelse. Målet handlar om felaktiga utbetalningar på mångmiljonbelopp i bonus till höga chefer i Skandia - men Lars-Erik Petersson inte att han gjort något fel.

– Det är inget fel begånget, det är en felaktig dom i tingsrätten.

Hur kan det komma sig att du inte hade något ansvar för de miljoner som försvann ur Skandia?

– Jag har som övriga i styrelsen ett ansvar och det har jag tagit, men jag tänker inte dela andras ansvar.

Vilka är det då som har ansvar för alla miljoner?

– För det första är det inget fel begånget i Skandia.

Nej, det är andra som bär ansvaret för den stora miljonrullning i Skandia, enligt Lars-Erik Petersson som nu står inför rätta i Svea Hovrätt. Hans kanske starkaste kort nu är utslaget för knappt ett år sedan i en skiljedom; där Peterssons tidigare arbetsgivare Skandia förlorade och Petersson friades när det gäller bonusutbetalningarna.

Dömd till två års fängelse
I Stockholms tingsrätt däremot fälldes Petersson till två års fängelse, för grov trolöshet mot huvudman. Han överklagade domen, och det har även åklagaren gjort med krav på ett strängare straff.

Målet handlar om det omtalade bonusprogrammet Wealthbuilder. Enligt åklagaren tog Petersson bort taket på bonusprogrammet; vilket innebar att 156 miljoner för mycket betaldes ut till direktörer i Skandia.

Namnteckning
Nu på förmiddagen har överåklagare Christer van der Kwast gått igenom de olika bonusprogrammen; och han konstaterade att Lars-Eric Petersson satt sin namnteckning på en handling som innebar klartecken till bonusutbetalningarna.

– Åtalspåståendet innebär ju att han har godkänt det som hade räknats fram av revisorer tidigare. Har godkänt detta genom sitt undertecknande av appendix tre. och det gör han alltså i egenskap av vd och koncernchef, säger Christer van der Kwast.

Sören Granath
soren.granath@sr.se