Analoga tv-nätet helt släckt

Kvart i tio släcktes det analoga tv-nätet ner i Skåne och därmed är digitaltv-övergången helt genomförd i Sverige.

Inför ett stort pressuppbåd så drog kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i reglaget på sändarstationen i skånska Hörby. Bilden i rutan fladdrade till och blev svart, och därmed så var den sista analoga tv-sändaren i Sverige släckt.

Oroliga tv-bolag
Men trots att övergången till digital-tv nu är helt genomförd så är tv-bolagen ändå oroliga. Regeringen har nämligen ännu inte bestämt hur stor del av nätet som ska användas för just tv-sändningar. Annie Wegelius är programdirektör på SVT.

– Nu har vi satsat på det digitala marknätet, konsumenterna har satsat på det digitala marknätet, och för att det ska bli en framgång så måste det utrymme som finns i de här frekvenserna då används för att sända tv på så att konsumenterna får valuta för sina investeringar, säger hon.

TV4: s vd Jan Scherman oroar sig också för den konflikt som nu väntar om frekvenserna.

– Jag har svårt att vara hoppfull om framtiden, för det digitala marknätet så länge som vi har en olöst konflikt. Vi har en olöst konflikt mellan stridiga intressen som vill komma t det utökade frekvensutrymmet.

– På den ena kanten finns stora mäktiga telekombolag och på den andra kanten finns stora mäktiga tv-bolag. Där i mellan ska politiker på nationell nivå och på EU-nivå bestämma hur de nya frekvenserna ska användas.

Vad är det som ger er rätt att använda den här kapaciteten?

– Det är ingenting som ger oss rätt, däremot så tycker jag att det finns en rätt självklar logik i det här. Rätt många människor har investerat i ny tv-teknik för att kunna titta på tv i det digitala marknätet.

– Ska de nu bli blåsta på konfekten genom att de får det sämsta alternativet ingen möjlighet till hd-tv och ett begränsat urval av kanaler. Då tycker jag att man politiskt sett har lurat konsumenterna, säger Jan Scherman.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se