Misstänkt polismördare psykiskt sjuk

Den man som misstänks ha dödat en polis i Nyköping lider av en allvarlig psykisk störning. Det visar det rättspsykiatriska utlåtandet som nu är klart.

Rättegången mot den 55-årige mannen inleddes i september och tog sedan en paus i väntan på att en rättspsykiatrisk undersökning skulle göras. Nu är den klar och enligt utlåtandet lider alltså mannen av en allvarlig psykisk störning.

Det finns också risk att han återfaller i brott. Enligt den läkare som gjort undersökningen är 55-åringen i behov av vård och kan därmed inte dömas till fängelse.

Kammaråklagare Pär Andersson har ännu inte läst hela utlåtandet, men han säger till Ekot att det kan finnas frågetecken och att det är troligt, att han kommer att begära att det rättsliga rådet prövar utlåtandet.

Det var i juni i år som 55-åringen sköt ihjäl en polisman och skottskadade ytterligare en i samband med att mannen skulle omhändertas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. 55-åringen själv hävdade i rättegången i september att han agerade i nödvärn och att han är psykiskt frisk.

En sista rättegångsdag hålls på måndag i nästa vecka. Då handlar det om vilket straff 55-åringen ska få.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista