Friskolor ska kunna stoppas lättare

Det ska bli lättare att stoppa friskolor där eleverna inte behandlas som de ska, exempelvis om de kränks eller blir indoktrinerade i undervisningen. Det har de fyra borgerliga partierna enats om i ett förslag med udden riktad mot de religiösa friskolorna.

Friskolor ska kunna bötfällas eller få sitt tillstånd indraget och det ska kunna ske mycket snabbare än idag, säger Jan Björklund.

– Det har förekommit att det har tagit över fyra år innan frågan slutligen har avgjorts för en skola. Det innebär att fyra nya årskullar elever går in i en skola som egentligen kanske inte borde få finnas. Det är alltså en grov överträdelse av regelverket. Då ska man kunna dra in tillståndet med omedelbar verkan, säger Jan Björklund.

Vite till skolor som missköter sig
Förutom möjligheten att snabbt stänga skolor som bryter mot lagen vill Jan Björklund att Skolverket ska kunna dela ut vite till både kommunala och fristående skolor som missköter sig. Indraget tillstånd är en åtgärd som i praktiken sällan används för att den är så drastisk, enligt Björklund.

Regeringen tycker att reglerna för religiösa friskolor som redan i dag gäller och som förbjuder konfessionella inslag i undervisningen måste bli tydligare. Förkunnelser får inte förekomma på lektionerna.

– Man får inte blanda ihop naturvetenskap och religiös tro till exempel i undervisningen. Däremot får det finnas religiösa och konfessionella inslag vid sidan av själva lektionen.

Förlagen har dröjt
Allianspartierna har varit oeniga hårdare regler för religiösa friskolor. Det är orsaken till att förslagen på regeländringar inte kommer förrän nu, trots mycket kritik och debatt om religiösa friskolor.

Utbildningsminister Jan Björklund har länge varit drivande, medan kristdemokraterna har varit mot att införa regler som kunna göra det svårare att starta och driva religiösa friskolor.

Men idag säger Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund att han är nöjd med uppgörelsen som regeringen nu nått.

Regeringens nya direktiv ska ingå i den pågående skollagsberedningen vars förslag ska behandlas av riksdagen 2009.

”Tyder på oenighet”
Socialdemokraten Marie Granlund som är vice ordförande i utbildningsutskottet tycker det är bra att det bland annat ska bli lättare att stänga olämpliga skolor.

Men hon tycker att regeringen borde införa förändringarna snabbt istället för att invänta skollagsberedningen. Att de inte gör det menar hon tyder på att allianspartierna egentligen inte är överens.

– Det är mycket annat som har lyft ut ur skollagsberedningen när den borgerliga regeringen har tyckt att det var viktigt till exempel mobiltelefonförbud och annat. Så om man verkligen vill så går det att göra det här snabbt, säger Marie Granlund.

Skolverket välkomnar förslaget
På Skolverket är man positiv till regeringens förslag till nya direktiv som ska ingå i den pågående skollagsberedningen.

– Flera av förslagen är ju förslag som Skolverket tidigare har velat ha. Det är också bra, tycker jag som jurist, att man tydliggör skollagen just i frågorna kring att undervisningen ska vara fri från religiösa inslag, säger Skolverkets chefsjurist Ingegärd Hilborn.

Anders Dunemyr är rektor för Södermalmskyrkans kristna skola i Stockholm. Enligt honom innebär regeringens förslag för religiösa friskolor ett förtydligande men ingen förändring.

– Vi upplever att Jan Björklund är tydlig på att vi får ha en konfessionell kristen skola, att vi får ha en profil som är konfessionell, men att undervisningen ska vara icke-konfessionell. För oss är det självklart, säger Anders Dunemyr.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".