Nya israeliska angrepp mot flyktingläger i Gaza

På de av Israel ockuperade områdena började det nya året som det gamla slutade. Den israeliska armén gick tidigt i morse in i tre flyktingläger i Gaza och sammanlagt har fem palestinier dödats under det senaste dygnet.
Understödda av helikoptrar gick israeliska arméenheter in i flyktinglägren Nusairat, Maghazi och Burej i den centrala delen av Gazaremsan. Operationen ingår i det som den israeliska regeringen betecknar som ”det fortsatta slaget mot terrorism” men som för palestinierna är en rättmätig befrielsekamp mot ockupationen. Tre tonåringar dödades Israelerna möttes av sporadiskt motstånd och skottlossning utbröt innan arméenheterna drogs tillbaka efter ett par timmar. Enligt sjukhuskällor i Gaza skadades ett flertal palestinier, medan tre palestinska tonåringar dödades av israelerna, under förevändning att dom var på väg att infiltrera en näraliggande judisk bosättning. I Bureij-lägrets utkant demolerades under morgontimmarna en lagerbyggnad som användes till livsmedel av en israelisk stridsvagn och byggnader som används av den palestinska rörelsen Folkfronten för Palestinas Befrielse – PFLP – genomsöktes. Också i Rafah i den södra delen av Gaza, på gränsen mot Egypten, förstörde den israeliska armén ett flertal byggnader under natten. Korruptionsskandal I förra veckan sade den israeliske premiärministern Ariel Sharon att kampen mot palestinierna nu drygt två år gamla uppror ska trappas upp ytterligare. Hans uttalande kom just som kampanjen inför det kommande israeliska nyvalet började få fart och premiärministerns eget parti Likud skakades av en korruptionsskandal. Återigen ser det ut som om det blir palestinierna som får betala priset för den interna, israeliska politiken. Bara under december dödades 45 palestinier medan åtta israeler fick sätta livet till.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista