Alzheimer ska kunna testas i förväg

Forskare kan i framtiden genom ett enkelt blodprov flera år avgöra vem som kommer att få alzheimers sjukdom. Det nya testet, som beskrivs  i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine, väcker samtidigt den etiska frågan om vem som ska testas.

Forskare kan i framtiden genom ett enkelt blodprov flera år i förväg avgöra vem som kommer att få alzheimers sjukdom. Det nya testet, som beskrivs i en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine, väcker samtidigt den etiska frågan vem som ska testas.

- Jag tycker naturligtvis inte att det ska testas om det inte finns någon anledning i dagens läge då vi ännu inte har tillräckligt effektiv behandling, säger Lars Lannfeldt som är professor i geriatrik vid Uppsala universitet.

Blodtest kan avslöja sjukdom i förväg
Idag finns fyra bromsmediciner mot alzheimer och andra demenssjukdomar, men deras effekt är måttlig och ger bara symptomlindring under en tid, medan sjukdomen fortsätter.

Hittills har det varit svårt att ställa diagnosen alzheimer tidigt innan minnesförlusten och personlighetsförändringarna blivit tydliga. Nu finns alltså planer på att utveckla ett blodtest som kan avslöja sjukdomen redan innan den märks.

Det är viktigt för idag är det många som söker hjälp för sviktande minne, kanske i samband med att en anhörig drabbats, säger Lars Lannfeldt.

Anhörig har svårt att rekommendera test
Ulla Rudberg i Norrtälje, som vårdade sin alzheimersjuke man i tio år, tycker att det är svårt att rekommendera att nära släktingar ska testa sig.

- Det är ju en oerhört svår fråga. Jag vet ju att jag har ställt mina barn inför den en gång eftersom min mans mamma också hade alzheimer. Alla mina fem barn frågade sig vem som i förväg vill veta att man ska få alzheimer.

- Det är en väldigt känslig fråga men så länge man inte har ett botemedel så tycker jag att det är svårt att riktigt uttala mig om hur det här skulle ha sett ut för min man. Vi hade väl antagligen inte tagit något prov.

Nu är maken borta sedan fem år men Ulla Rudberg fortsätter att engagera sig i frågor om de anhörigas situation.

- Samtidigt önskar man att forskningen ska få oerhört mycket större resurser och att vi snart ska kunna ha ett botemedel så att vi kan säga att vi kan testa dig med ett blodprov och att vi kan ge medicin så att du aldrig behöver få alzheimer, säger Ulla Rudberg.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se