Hackerkrig mellan Sverige och Turkiet

Nu har svenska hackers gett igen på turkiska hackers som under en tid hackat olika svenska nätsidor. Under helgen har svenskar tagit sig in på en turkisk sajt där många hackers håller till. (P3 Nyheter)

– Just nu pågår ett slags ställningskrig där de svenska personerna som är inblandade har tagit sig in i ett diskussionsforum i Turkiet där man håller på att diskutera it-säkerhet och har helt enkelt stulit en stor databas med över 8 000 användarnamn och konton som man sedan har knäckt, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist på Symantec.

Under hela natten till måndagen har Per Hellqvist följt vad svenska nätanvändare gjort med de uppgifter som de kom över vid attacken mot den turkiska sidan.

– Vad man nu gör med uppgifterna är att man loggar in på de här personernas e-postkonton, raderar brev och skickar konstiga mejl.

Bland annat ska en porrbild med profeten Muhammed spridits och en svensk flagga ska ha lagts upp på den sajt som hackades.

Attacken beskrivs på svenska forumet Flashback som en hämndaktion mot turkiska hackers. Tusentals svenska sidor har nämligen hackats. Till exempel har seriefigurens Bamses sajt blivit kapad. Den som loggade in där då fick istället för Bamse se ett budskap om att profeten Muhammed skymfats.

Efter den svenska hämndattacken har nya svenska sidor hackats.

– Budskapet har förändrats mot tidigare. I dag har man lagt ut ett slags manifest där man förklarar vilka länder som nu ligger på ”skottlistan” och varför man gör den här typen av aktioner.

På en svensk sida om karate finns en bild med en turkiska halvmånen och på sidan står det också ”hacked by secret agent”.

Där finns också en lista på flera europeiska länder och på raden för Sverige står det ”Insulting our Prophet (s.a.v) and supporting of the terror Group PKK”.

– Man har den som en fana som man väljer att attackera utefter. Den här veckan är det tydligen rondellhundar eller den muslimska världen mot den kristna världen som man säger sig hacka för. Nästa vecka kan det handla om oljehandeln, pälshandeln eller precis vad som helst, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist på Symantec.

Kim Ohlsson, P3 Nyheter
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".