Sydkorea griper in i Nordkoreakonflikten

Sydkorea har skickat ett sändebud till Peking för att få Kina att hjälpa till med att minska spänningarna omkring Nordkoreas kärnvapenprogram. Sydkorea tar nu på sig en allt aktivare roll för att lösa konflikten och är inte helt överens med sin nära allierade USA om metoderna.
Visserligen sade president George Bush så sent som i nyårhelgen att konflikten med Nordkorea inte är en militär kraftmätning utan en diplomatisk. Men till skillnad från Sydkorea förespråkar USA inga förhandlingar med Nordkorea och inga ekonomiska morötter, så länge landet håller fast vid sitt känrvapenprogram. Desperata försök Bara under den senaste veckan har Nordkorea kört ut FN:s vapeninspektörer, förberett sig för att åter öppna en omstridd forskningsreaktor och hotat med att bryta mot icke-spridningsavtalet för kärnvapen. De utmanande dragen ses som desperata försök att tvinga USA till direkta förhandlingar. Nordkorea vill bli erkänt som ett eget land och få ett icke-angreppsavtal med USA parat med ett omfattande ekonomiskt bistånd. Men USA kallar Nordkoreas handlande för utpressning och lyckades förra året få med ett motvilligt Sydkorea på ett oljeembargo mot Nordkorea när det stod klart att landet hade återupptagit sitt kärnvapenprogram. Sydkorea tar en aktiv diplomatisk roll Bakom kulisserna varnade Sydkorea för att bestraffningarna bara skulle öka kärnvapenhotet från Nordkorea och så blev det också. Ett starkt oroat Sydkorea tar nu på sig en aktiv diplomatisk roll och samtalen i Peking på torsdagen följs i helgen av ett sydkoreanskt besök i Moskva i hopp om att Kina och Ryssland ska använda sitt inflytande för att få Nordkorea att skrinlägga sina nya kärnvapenplaner. Samtidigt växer trycket på president Bush att ta ett steg tillbaka och inleda förhandlingar med det miltärt starka men utfattiga Nordkorea. Med tanke på att Bush själv har uteslutit en militär konfrontation och länderna i regionen med Sydkorea i spetsen motsätter sig att Nordkorea isoleras ekonomiskt kan, USA komma att tvingas till en dialog även om den sker via mellanhänder.
Titti Nylander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista