Skärpta EU-sanktioner mot juntan i Burma

EU:s utrikesministrar beslutade i dag, måndag, som väntat att skärpa sanktionerna mot militärjuntan i Burma.

– Förutom att utvidga listan på de som omfattas av sanktionerna, de i ledningsskiktet har finansiella och reserestriktioner, så har vi nu också vissa handelsrestriktioner.

– Det gäller ädelträ, vissa ädelstenar och vissa mineraler. Jag tror att det är en bra politisk signal, men jag tror inte att det är tillräckligt, sa utrikesminister Carl Bildt.

Importförbud av trä och metaller
Det är alltså ett helt batteri åtgärder som EU-länderna nu har beslutat om på utrikesministermötet i Luxemburg.

Importförbud för vissa ädelträslag, metaller och ädelstenar från Burma samt att man där det går fryser militärjuntans personliga tillgångar och utfärdar ett inreseförbud i EU.

Men det handlar inte om några stora pengar. Bara en procent av Burmas export går till EU. Det slutna landet har nästan hela sin utrikeshandel med grannländerna i Östasien.

Politiska sanktioner
Enligt Carl Bildt är utrikesministrarna medvetna om att sanktionerna så här långt är mer politiska än ekonomiska.

– Sanktionerna i sig får rätt begränsad effekt, där finns inga större illusioner. Men det får en politisk signaleffekt och det kan vara en signal till andra internationella aktörer om att det här är en väg att gå och det kan vara en signal till den burmesiska oppositionen att vi instämmer i de krav som de har haft. Det kan också vara en signal att vi är beredda att gå vidare till annat om det blir nödvändigt, sa utrikesminister Carl Bildt.

Stefan Winiger, Luxemburg
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista