Ekonomichefer kritiserar kommunernas politiska ledning

En tredjedel av kommunernas ekonomichefer anser att resurserna inte räcker till för att bygga en bra välfärd för alla. Det visar en undersökning som gjorts av Akademikerförbundet SSR. Många ekonomichefer tycker också att kommunernas politiska ledning fungerar dåligt.

Akademikerförbundets undersökning avslöjar inte i vilka kommuner missnöjet finns och inte heller exakt vilka brister i välfärden som orsakas av otillräckliga resurser.

Otydligt ledarskap ett problem
Men så många som 35 procent av de tillfrågade ekonomicheferna runt om i landets kommuner anser att ett stort problem är att politikerna visar otydligt ledarskap och inte vågar ta obekväma beslut.

Akademikerförbundets ordförande Christin Johansson anser att kommunerna också kan hushålla bättre med resurserna genom att förebygga.

– Att förebygga barns och ungdomars problem till exempel, att det är viktigt att jobba tidigt för att folk ska ha ett väl fungerande liv.

Är ungdomsvåldet ett resultat av det här?

– Det vore kanske att dra det något långt, men vi vet att det är viktigt att skapa en trygg uppväxt för barn och ungdom och där har naturligtvis samhället en viktig roll.

Krav på tydlig prioritering
Många av de ekonomichefer som deltog i akademikerförbundets undersökning kräver att kommunerna gör tydliga prioriteringar.

– Varje enskild kommun får fundera kring vad de står inför, utmaningar, utveckling, barnafödande och utifrån de faktorerna måste man göra en prioritering och vara tydlig med vad man kan och vad man inte kan göra, säger Christin Johansson, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".