”Serbien gör inte tillräckligt för att gripa Ratko Mladic”

Serbien gör inte tillräckligt mycket för att gripa den bosnienserbiske generalen Ratko Mladic som är efterlyst för krigsförbrytelser. Det sa chefsåklagaren i den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag, Carla del Ponte när hon träffade EU:s utrikesministrar i dag, måndag.

– Mladic är inom räckhåll för regeringen i Belgrad, så det är en fråga om politisk vilja att ha honom inför krigsförbrytardomstolen i Haag, säger Carla del Ponte.

Belöning utlyst
Uttalandet ska ses mot bakgrund av att Serbien bara häromdagen utlyste en belöning på en miljon euro, över nio miljoner kronor, för upplysningar som kan leda till att Ratko Mladic, som var överbefälhavare för de serbiska styrkorna under krigen i före detta Jugoslavien på 1990-talet, kan gripas. Men chefsåklagaren i krigsförbrytartribunalen anser alltså att det bara är viljan som fattas, inte pengarna.

Samarbete med krigsförbrytartribunalen i Haag i Nederländerna så att de personer som anklagas för krigsförbrytelser kan gripas och ställas inför rätta är ett villkor för fortsatta förhandlingar om ett framtida serbiskt medlemskap i EU.

Fortsatta EU-krav
EU ska fortsätta ställa de här kraven, säger Olli Rehn som är EU-kommissionär med ansvar för utvidgning.

– Fullt samarbete krävs för att Serbien i ett första steg kan få ett stabiliserings- och associationsavtal som är ett första steg mot medlemskap, säger Olli Rehn, EU-kommissionär.

Stefan Winiger, Luxemburg
stefan.winiger@sr.se