"Staten dömer till vård och måste ta del av kostnaden"

En allt större del av psykiatrins slutenvårdsresurser går till den rättpsykiatriska vården. Nästan var fjärde plats inom psykiatrin upptas av en person som dömts av domstol till vård efter att ha begått brott och från flera håll kommer krav på att staten ska stå för kostnaden.

– Här inne är slussen för rättspsykiatriska enheten och vid nästa dörr ligger slutenvårdsavdelningen. De som har dömts till rättspsykiatrisk vård i Jönköpings län vårdas på den enheten, säger Johan Björck, chef för psykiatrin i Jönköping.

Just nu är det ganska välfyllt här?

– Det finns elva patienter nu och tolv platser, men vi har tre patienter på väg in.

Just nu är det ganska lugnt på rättpsyk i Jönköping men de senaste åren har det varit mer eller mindre ständig platsbrist. Trots att landstinget även köper platser på andra håll för 55 miljoner kronor, så har man fått använda även vanliga vårdplatser till dömda patienter, säger Johan Björck.

– Det har varit ett stort bekymmer. Som mest hade vi elva patienter inneliggande på PIVA-enheten som hade 16 vårdplatser, så visst har det varit ett bekymmer.

På en vanlig intensivvårdsavdelning?

– Ja.

Enligt en kartläggning som gjordes i samband med den stora psykiatriutredningen förra året tar dömda patienter upp en allt större andel av psykiatrins vårdplatser eftersom vårdtiderna på rättspsyk ökar samtidigt som det totala antalet platser minskar.

Var fjärde plats är en dömd person
I dag handlar det om nästan var fjärde säng som är belagd av en dömd person, trots att gruppen bara utgör två procent av psykiatrins slutenvårdspatienter.

Totalt kostar rättpsykiatrin över en och en halv miljard kronor, pengar som landstingen får stå för. Om den dömde istället hade fått fängelse så hade det varit staten som betalat, en uppdelning som Johan Björck har svårt att förstå.

– Vi kan inte styra den här vården. Patienterna blir dömda av en domstol och landstingen är anmodade att ta emot patienterna, vi kan inte neka att göra det.

Kräver att staten tar del av kostnaden
Tidigare har Sveriges Kommuner och Landsting krävt en förändring. Även psykiatriutredningen anser att staten ska ta en större del av kostnaden för rättspsykiatrin. Det kravet får  även stöd av bland andra kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Stefan Attefall, som också lämnat in en motion till riksdagen om det.

– Det är en viktig principfråga att när staten beslutar i det här fallet och dömer människor till rättspsykiatrisk vård, så ska också staten ta ansvar för notan. Som det är nu slår det ganska ojämnt och kan drabba enskilda landsting ganska hårt, säger kristdemokraternas Stefan Attefall.

Men det är ju samtidigt vård det handlar om?

– Ja, men det är staten som dömer till den här vården och därför bör staten ta ett större ansvar för finansieringen. Det är inte rimligt att det skickas räkning till landstinget när staten har fattat beslutet.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".