Brittiska kor smittade av giftiga myggor

Uppemot 40 djur i Storbritannien har hittills smittats av bluetongue disease, en sjukdom som sprids via myggor och som kan göra djur mycket sjuka. Människor smittas däremot inte. Sjukdomen finns i flera europeiska länder, till exempel ett fall i Danmark. Ekot har besökt gården där de första brittiska korna blev sjuka.

Richard Storer öppnar stängslet till sin hage med alla kor. Han har en gård med cirka 170 djur av olika slag utanför Ipswich i sydöstra England. Gården är öppen för allmänheten och är som en stor svensk 4-H-gård.

Smittade av giftiga myggor
Nyligen blev två av hans kor svårt sjuka och fick slaktas. De hade smittats av giftiga myggor och fått bluetongue disease, eller blåtunga. Själv blev han mycket förvånad.

– Även om alla visste att bluetongue fanns på kontinenten så var det ingen som trodde att det skulle komma hit. Vi hade en ko som hette Debbie, hon blev sjuk först, säger Richard Storer och berättar att hon hade ömma fötter, saliven rann och hon hade problem med ögonen.

Alla djuren på gården fick testas och det var alltså bluetongue disease, som har fått sitt namn på grund av att en del smittade djur får blå tungor.

Sjukdomsfall i Afrika och Europa
Sjukdomen finns i Afrika men också i flera europeiska länder, till exempel Frankrike, Belgien och Tyskland och nu också i Storbritannien som redan tidigare är hårt drabbat av mul-och-klövsjuka.

Richard Storer säger att det inte går att skydda djuren, eftersom sjukdomen sprids via myggor.

– Nej, vi väntar bara alla desperat på ett vaccin, säger han.

Något sådant finns inte än, men kan förmodligen vara klart någon gång nästa år.

Säger nej till kompensation
Den brittiska regeringen har hittills sagt nej till ekonomisk kompensation för de drabbade lantbrukarna.

– De har sagt att det inte blir någon kompensation, men det kanske de måste ompröva. Det beror på hur angelägna de är eller om de vill se lantbruk försvinna, säger Richard Storer.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista