Terrormisstänkt svensk kan ha utsatts för kränkande behandling

Utrikesdepartementet ska undersöka hur det gick till när en terrormisstänkt svensk lämnades ut från Tjeckien till USA. Enligt mannen har UD uppgifter om att den svenske medborgaren utsattes för kränkande behandling under flygtransporten till USA.

– Han har berättat att han togs på natten och att det var flera poliser där. Han förseddes med ögonbindel, öronskydd och handfängsel och fördes i bil till ett väntande flygplan. Han har sagt att han upplevde detta som kränkande, säger Carl Henrik Ehrenkrona, rättschef på UD.

Mannen som är 41 år och svensk av libanesiskt ursprung sitter nu i häkte i New York i väntan på rättegång. Han är misstänkt för terrorbrott bland annat för att ha haft kopplingar till al-Qaida. Han greps 2005 i Prag och satt häktad där fram tills för tre veckor sedan då han utlämnades till USA.

UD kräver rapport
Det är omständigheterna kring själva transporten till USA som nu UD för första gången kommenterar och som bygger på det mannen själv har berättat för en representant från det svenska konsulatet i New York. Uppgifterna har föranlett UD att kräva en rapport från svenska ambassaden i Prag med mer detaljer.

– Tjeckien är precis som andra europeiska stater bundna av de åtaganden på fri- och rättighetsområdet som finns och där ingår bland annat förbudet mot tortyr, men också mot omänsklig och förnedrande behandling. Vad som är omänsklig och förnedrande behandling i ett sådant här sammanhang är en bedömningsfråga och jag vågar inte ha någon uppfattning om det utan att veta mer än jag för närvarande vet, säger Carl Henrik Ehrenkrona.

Det är Tjeckien som bär ansvaret för att se till att mannen behandlades rätt under överfarten.

Men det hindrar inte, enligt Thomas Hammarberg som är Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, att Sverige har en skyldighet att noga följa hans fall.

Kan betraktas som illa behandling
Inte minst för att om uppgifterna stämmer om omständigheterna kring överfarten, så är det att betrakta som illa behandling, vilket inte är tillåtet enligt FN:s tortyrkonvention.

– Det är när man utsätts för någonting som gränsar till tortyr. Det som beskrivs under transporten med ögonbindel och öronskydd och pressen som gör att de säkert upplever skräck och rädsla, måste betraktas som illa behandling, säger Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".