Staten måste betala tillbaka miljonbelopp

Den svenska staten tvingas betala tillbaka omkring 100 miljoner kronor till 300 svenska företagare som importerat vin och sprit. Detta efter en dom i regeringsrätten.
Bertil Swartz, som är VD för Sprit- och Vinleverantörsföreningen tycker att detta är naturligt eftersom EU inte accepterade systemet med avgifter. – Detta har gällt mellan åren 1995 och 1997 har inbringat rätt mycket pengar till statskassan som egentligen inte skulle ha gått dit utan ha stannat hos importörerna, säger han. 300 miljoner tillbaka Omkring 300 mijoner kronor tvingas nu svenska staten att betala tillbaka till 300 svenska vin- och spritleverantörer efter en domen i regeringsrätten. Det var under åren 1995 och 1997 som statliga Alkoholinspektionen tog ut avgifter, som senare ansågs strida mot EU-rätten. Striden startade med Harry Franén Striden om avgifterna började 1997 då EU-domstolen inte gav Ica-handlaren Harry Franzén rätt att sälja vin i sin affär. Däremot slog domstolen fast att ansökningsavgiften på 25 000 kronor och tillsynsavgifterna som Alkoholinspektionen krävde av importörerna var olagliga handelshinder. Regeringsrätten fastslog Kammarrätten kom sedan fram till att inte bara mellanskillnaden utan hela avgiftsbeloppet skulle betalas tillbaka, vilket nu regeringsrätten har fastslagit. Sprit- och vinleverantörsföreningen har 30 medlemsföretag, och det gamla avgiftssystemet fick konsekvenser tror Bertil Swartz. – Det kostade ju ganska mycket att ansöka. Den avgiften var inte återbetalningsbar och det kan ju ha hindrat en del från att ansöka om att få bli importörer, säger han. Fungerar systemet bra i dag? – Ja, i dag fungerar det bra. Nu ansöker man om att bli registrerad som importör och blir granskad. Därefter blir man registerad eller inte berorende på vad undersökningen kommit fram till. Några avgifter tas inte ut, säger Bertil Swartz.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista