Ökat intresse för schweizerfranc

Oron för ett Irak-krig tillsammans med frågetecken för hur det ska gå med den amerikanska ekonomin har drivit ner dollarkursen. Samtidigt stiger priset på guld och inte minst schweizerfrancen.
Utvecklingen just nu bryter mot ett vanligt mönster i orostider, då USA-dollarn ofta fungerat som "safe haven" , en säker hamn för oroliga investerare och valutahandlare. Om företrädare för den europeiska valutaunionen, EMU, just nu glädjer sig åt att euron är starkare mot dollarn, så är det lika riktigt att säga att dollarn faller mot euron och euron -liksom den svenska kronan och de flesta andra valutor - faller mot schweizerfrancen. Att schweizerfrancen stiger beror inte på att detta lands ekonomi går så mycket bättre än omvärldens. Utan på att schweizerfrancen är efterfrågad och intar rollen som en säker hamn. Även om en fortsatt sträng banksekretess i Schweiz inte spelarar större roll, är den knappast heller någon nackdel för den här utvecklingen. Att priset på guld gått upp när den ekonomiska osäkerheten ökat stämmer däremot med gamla tumregler. Just nu är osäkerheten osedvanligt stor. Beräkningarna av kostnader för ett Irak-krig pendlar mellan motsvarande 100 miljarder kronor för ett kortvarigt krig och för ett utdraget krig ända upp till 20 000 miljarder kronor - vilket skulle motsvara 2/3 av hela världens bruttonationalprodukt under ett år. Detta tillsammans med att förtroendet för USAs ekonomi sviktar hos de amerikanska hushållen och att ekonomin går trögt i de stora EU-länderna är alltså en del av förklaringen till att dollarn falller mot euron och att euron faller mot schweizerfrancen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".