Säkerheten i Engelska kanalen utreds

Säkerheten i Engelska kanalen ifrågasätts och en utredning har inletts sedan en tanker lastad med 70 000 ton fotogen på onsdagkvällen kolliderade med ett sjunket fartyg. Det var andra gången ett fartyg kolliderade med vraket som ligger mitt i en av världens mest trafikerade farleder.
I snart tre veckor har bilfraktfartyget Tricolor med 3000 nya bilar ombord legat på sidan i farleden genom Engelska kanalen sen det sjönk efter en kollision i tät dimma med ett containerfartyg. På onsdagkvällen gick ett tankfartyg lastat med 70 000 ton lättantändlig fotogen rakt på vraket och satt fast ovanpå det i flera timmar innan högvattnet kom och tankfartyget flöt loss. För två veckor sen hände samma sak, den gången med ett fraktfartyg, och också då räddades situationen av högvatten. Vid ett tillfälle har dessutom ett tredje fartyg varit ytterst nära att kollidera med vraket. Hur detta har kunnat hända utreds nu. Tricolor ligger mitt i en av världens mest trafikerade farleder – mellan 400 och 500 fartyg per dygn passerar där. Både brittisk och fransk kustbevakning hävdar att man inte kan göra mycket mer än man redan gjort för att varna sjöfarten för att vraket ligger där som ett grund. Upplysta bojar finns på plats och radiovarningar går ut flera gånger i timmen men det tycks inte räcka. Nu utreds om vraket verkligen är tillräckligt skyddat för att säkerheten i Engelska kanalen skall anses tillräcklig. Kollisionen på onsdagkvällen med den fotogenlastade tankern kunde ha blivit katastrofartad och eftersom vraket kommer att ligga kvar i flera veckor till är risken överhängande för fler kollisioner med potentiellt allvarligare utgång.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista