Kina: Korruptionsanklagelser i samband med partikongressen

I Kina står den tidigare chefen för det mäktiga statliga oljebolaget Sinopec anklagad för korruption. Anklagelsen blev officiell i samband med kommunistpartiets kongress som pågår den här veckan och är en del av maktkampen inom det kinesiska kommunistpartiet.

Chen Tonghai avgick redan i juni som chef för det kinesiska statliga jätteföretaget Sinopec. Då sa han att han slutade av personliga skäl, men i dag meddelades det officiellt att han är anklagad för korruption.

Enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua lät Chen Tonghai det statliga Sinopec sponsra en Formel-1 bana i Shanghai med 800 miljoner kronor.

En av de största skandalerna
Formel-1 banan ägdes av Yu Zhifei, en affärsman som redan dömts till ett långt fängelsestraff för sin inblandning i en av de största korruptionsskandalerna i kommunistpartiets historia.

Skandalen handlar om staden Shanghais pensionsfond som användes till spekulationsaffärer, och har redan kostat Shanghais förre partisekreterare, Chen Liangyu, hans post.

Fifflet och svågerpolitiken är det som mer än annat har fått vanliga kineser att tvivla på det styrande kommunistpartiet. Och nu har korruptionsanklagelser blivit ett viktigt vapen i striden mellan två dominerande falanger inom partiet.

Leds av förre presidenten
Den ena kallas Shanghaigänget, och står under inflytande av den förre presidenten Jiang Zemin, den andra fraktionen kallas Pekinggänget och leds av Kinas nuvarande partisekreterare och president, Hu Jintao.

Oljechefens fall ger ytterligare en poäng åt presidentens Pekinggäng, men maktkampen kommer att dominera veckans kongress, och lär inte sluta där.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista