Skattesvinn genom svartjobb och krångel

Varje år försvinner 133 miljarder skattekronor som egentligen borde betalas in. Det visar Skatteverkets beräkningar. En stor del av dom förlorade intäkterna beror på svartjobb.

Det finns också andra skäl till att för lite skatt betalas in, säger Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

- Det är många olika skäl naturligtvis. Man kan inte säga att det är en sak. Det finns folk som vill fuska med skatten. Det finns regler som är så krångliga så att de är svåra att följa. Det finns folk som missuppfattar reglerna. Det finns som sagt olika skäl.

Reglerna är alltför krångliga
Det är alltför svårt att göra rätt. Det är en av Skatteverkets slutsatser när verket för första gången har gjort en ”karta” över de skattepengar som aldrig betalas in.

Svartjobb är den största delen av problemet, men Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand är också självkritisk. Systemet är så krångligt att många betalar in för lite skatt av misstag.

”Det uppskov som du ska återföra som framgår av specifikationen som du fått tillsammans med inkomstdeklarationen. Fyll i beloppet från specifikationen. Uppskov ett på rad sju ruta 09. Se även information på sidan 19”

Så lyder texten i Skatteverkets broschyr om hur försäljningen av småhus ska redovisas. Det är krångligt för många. Därför blir det också fel i många fall, säger Mats Sjöstrand:

- Vi vet att när svenska folket redovisar försäljning av sina bostäder är 90 procent fel. Det beror inte på att man fuskar mer än till en liten del utan det beror på att det är väldigt svårt att veta vad som är reparation och underhåll och göra skillnader på det, så att svåra regler kan också ställa till det.

Räcker inte med bara kontroll
Förutom att privatpersoner kan göra fel vid försäljning av bostäder är det också många småföretagare som betalar in för lite skatt, för att dom har problem med krångliga regler och svåra blanketter. Skatteverket vill förstås försöka öka skatteinbetalningarna - och för att klara det räcker det inte med fler kontroller, säger Mats Sjöstrand:

- Vi ska vara lite försiktiga. Vi ska inte tro att vi kan kontrollera bort ett skattefel på 133 miljarder. Det är så många andra saker som krävs som information, regeländringar, hjälp åt folk, service, enkla blanketter och så vidare, tycker Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Fakta om skattefel

Skatteverket har beräknat det så kallade skattefelet genom att uppskatta hur mycket skatt som borde betalas per år i Sverige.

Enligt beslut som riksdag, landsting och kommuner fattat om olika skatter borde den totala summan vara 1 450 miljarder kronor.

Summan av alla skatter som Skatteverket fastställt uppgår till 1 300 miljarder, efter kontroller betalas ytterligare 22 miljarder in.

Kvar blir alltså 133 miljarder kronor per år, vilket motsvarar cirka 5 procent av BNP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.