Carl-Henric Svanberg självkritisk

Telekomjätten Ericssons aktie rasar på börsen i dag efter att bolaget tvingats gå ut med en varning om att vinsten under det tredje kvartalet blir mindre än väntat.

Carl Henric Svanberg är vd på Ericsson.

– Det är klart att vi måste vara självkritiska när vi rapporterat resultat med en sån besvikelse. Det är viktigt att vi förstår marknadsdynamiken hur den kan slå mellan kvartal och där kan vi bli bättre och även informera marknaden bättre.

Överraskning
Det kom som överraskning, att Ericssons vinst under det tredje kvartalet kommer att bli mindre än vad företaget tidigare trott. Och det fick omedelbara effekter på aktien som rasat på tisdagsförmiddagen.

Det är inom nätverksamheten, det vill säga den utrustning som mobiloperatörerna använder till sina nät, som Ericsson har problem.

Det är bland annat försäljningen i USA, plus den svaga dollarn, som spökar för Ericsson. Men även för den högsta ledningen kom de svaga siffrorna som en chock, när de landade på Carl Henric Svanbergs bord så sent som i går.

– Det fungerar så. Vi bedriver verksamhet och stora projekt i 140 länder och det är en omfattande apparat att dra tillsamman bokslutet. Vi får då det preliminära bokslutet klockan åtta igår morse. Av det så har vi ägnat gårdagen åt att dra slutsatser och att sammankalla styrelsen och nu går vi ut med den här vinstvarningen.

Tror du inte att många svenskar kan tappa tron på Ericssonaktien nu?

– Jag tror att många blir som vi besvikna, och får säkert anledning att fundera på branschen och vad vi gör. Jag kan bara konstatera att vi drar slutsatser av det här och jobbar vidare. Vi har en stark position och en god tro på framtiden.

Ericsson räknar med en försäljning på nästan 44 miljarder under juli, augusti och september och att vinsten till slut landar på knappt sex miljarder.

Inte orolig
Det kan jämföras med en vinst på nio miljarder samma period förra året, nästan tre miljarder mer. Men orolig inför framtiden det är inte Carl Henrik Svanberg.

– Vi ser ju ingen avmattning i markanden som sådan. Operatörerna är finansiellt starka. Behoven av expansion är precis som förut, säger han.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se