Turkiet sätter press på turkcypriotiske ledaren

Ledaren för regeringspartiet i Turkiet, Tayyip Erdogan, riktar nu hård kritik mot den turkcypriotiske ledaren Rauf Dentash och manar honom att förhandla seriöst om en fredlig lösning av Cypernkonflikten. Samtidigt börjar turkcyprioterna själva tröttna på Denktash omedgörliga linje.
Turkiets nya ledare signalerar en klar omsvängning av landets politik gentemot Cypern. Tayyip Erdogan, som leder det styrande konservativa AK-partiet, säger i en tv-intervju att han inte stöder den hårdföra politik, som har förts de senaste decennierna. Och så läxar han upp den turkcypriotiske ledaren Rauf Denktash. – Det här är inte Denktashs privata angelägenhet, det handlar om en nations kamp för sin existens, säger Erdogan. Krav på avgång Han hänvisar till att 30 000 turkcyprioter, som utgör en sjättedel av befolkningen, demonstrerade mot Denktash för en vecka sen, många med krav på hans avgång. Turkcyprioterna är otåliga över bristen på framgång i förhandlingarna om en återförening av Cypern i enlighet med den plan som FN lade fram i höstas. Delades 1974 Cypern har varit delat sedan turkiska styrkor invaderade ön 1974 som svar på en grekcypriotisk kupp, stödd av den dåvarande militärjuntan i Grekland. Turkiet är det enda land som erkänner öns självutropade turkiska republik. Enligt FN:s plan ska en federal stat bildas med två likvärdiga delstater. Men försöken att nå en lösning före EU:s toppmöte i december misslyckades. Nu finns en ny tidsfrist, som löper ut den sista februari. Till dess vill Erdogan se resultat för att hela Cypern ska kunna gå med i EU 2004. Lösning bra för EU-medlemskap En lösning av Cypernkonflikten skulle också förbättra Turkiets chanser att få inleda förhandlingar om medlemskap i EU. Nu ökar alltså pressen mot den turkcypriotiske ledaren, både på hemmaplan och i moderlandet Turkiet.
Kerstin Bodell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista