Prästerna stöder Caroline Krook

Biskopen i Stockholms Stift, Caroline Krook, dömdes på torsdagen i Svea Hovrätt till böter för tjänstefel eftersom hon vägrat lämna ut omkring 350 brev från prästerna i stiftet. Sammanlagt tvingas hon betala drygt 16 000 kronor i böter. En insamling pågår nu bland stiftets präster för att betala hennes böter.
För tre år sedan bad biskopen Caroline Krook prästerna i Stockholms Stift att skriva personliga brev till henne där prästerna skulle berätta hur de mådde och hur deras arbete fungerade. Krook lovade att hålla breven hemliga eftersom de skulle vara av själavårdskaraktär. Begärde ut breven Ungefär 350 präster skrev till biskopen. En journalist på kyrkans tidning bad att få läsa breven. Journalisten hävdade att breven skulle räknas som offentlig handling eftersom de kommit in till en myndighet. Journalisten fick rätt av kammarrätten. Breven var offentlig handling. Men Caroline Krook höll sitt löfte att inte lämna ut breven. Hon brände de anonyma breven och skickade tillbaka breven med avsändare till respektive präst. För denna vägran friades Krook i tingsrätten men döms alltså i Svea Hovrätt för tjänstefel till drygt 16 000 kronor i böter. Krook själv vill inte prata om detta i radio, men säger i en skriftlig kommentar att det domslut hon vänder sig mot är kammarrättens bedömning att breven är offentlig handling. Hon finner sig nu i Svea Hovrätts dom och tänker inte överklaga den. Inte överraskad Lars Friedner är biskopens juridiska biträde. Han är inte överraskad över domen med tanke på kammarrättens utslag tidigare. – Det visar ju på att det system vi har haft inte har varit tillfredsställande, säger Lars Friedner. Han anser att breven till Caroline Krook är att betrakta som del i utvecklingssamtal mellan en chef och hennes anställda. – Praktiskt sätt så borde så borde alla möjligheter till domar för tjänstefel mot biskopar vara borta i och med kyrkans skiljande från staten. Eva Brunne som är kyrkoherde i Flemingsberg leder en insamling för att samla pengar till Krooks böter. Hon anser att stödet för biskopen är stort: – Det handlar inte bara om präster, säger Eva Brunne. Det handlar om en allmänhet också. Man förstår inte det här. Man förstår att biskopen vägrar lämna ut brev som har själavårdskaraktär och därför förstår man inte att de breven kan betraktas som allmän handling. Varför samlar ni in pengar till Caroline Krooks böter? – För att visa att hon är en mycket rakryggad biskop, och att det handlar om oss och våra brev som hon vägrar att lämna ut. Själv tycker jag att det är värt en slant att slippa läsa mitt personliga brev till biskopen i media.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".