Antalet döda i trafiken minskade förra året

Antalet döda i trafiken minskade under 2002. Under hösten har dödssiffrorna varit de lägsta på femtio år. Det visar Vägverkets preliminära statistik som presenterades idag. En bidragande orsak kan vara satsningen på att få bort mötesolyckor. På den tidigare hårt olycksdrabbade E22:an söder om Kalmar har ingen dött sedan vägen byggdes om med växelvisa omkörningsfält.
– Det är en succé tycker jag. Den gjordes ju som trefältsväg från början, byggdes med 1+2 körfält och det är tydligen så det ska gå till. Vi har haft något intermezzo, någon som varit emot vajern, men i stort sett under ett helt år olycksfri, säger Lars Erik Anderson vid trafikpolisen i Kalmar län om den ombyggda vägen. Men inga personskador? – Nej det har vi inte haft Omkring åttio mil av dom svenska vägarna har byggts om med vajerräcken i mitten som ska hindra frontalkrockar. Ytterligare drygt trettio mil ska byggas om i år. Det är ett budgetalternativ till dyra motorvägar, som inneburit att antalet olyckor minskat med åttio procent på just de vägarna. Ökad bältesanvändning Det här kan vara en av orsakerna till att dödsolyckorna i år minskat med runt 20 personer till 535 döda, Andra orsaker kan vara ökad bilbältesanvändning och den automatiska hastighetsövervakningen. Dessutom har många tätorter byggts om för att skydda gående och cyklister bättre. Oväntade siffror Vändningen kom ändå oväntat plötsligt, så sent som i somras såg situationen mörk ut och då pekade prognoserna på över 600 döda. Men Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö tror att det är trafiksäkerhetsarbetet som börjar ge frukt även om han är försiktig i sina uttalanden. – Jag är glad när siffrorna går åt rätt håll och vi har haft en förbättring på cirka fem procent förra året. Men att kalla det trendbrott är för tidigt och jag vill vänta innan jag tar sådana ord i min mun. Långifrån nollvisionen Trots att siffrorna nu är tillbaka på samma låga nivå som mitten av 90-talet så ligger Sverige långt från den nollvisionens prognoser som skulle inneburit 150 färre döda i år. Vägverket skyller det bland annat på att trafiken ökat mer än beräknat, liksom hastigheterna, men det största hotet ser Ingemar Skogö i alkoholen. – Vi ser en kraftigt ökad alkoholnyttjande i samhället och vi är oroliga för att det kommer att slå på trafiken också. Vi har inte sett det riktigt än, men jag befarar att det kommer att få sådana effekter.
Daniel Rundqvist

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".