Fler köpte dieselbilar förra året

Ny statistik om nyregistreringen av bilar förra året visar att det såldes fler bilar än året innan. Dessutom visar statistiken att allt fler väljer att köpa en bil med dieselmotor.
Ljudet av en dieselmotor blir ett allt vanligare ljud på Sveriges vägar. En allt större del av dom nya personbilar som registreras är dieselbilar. Statistik från bilbranschens egen organisation Bil Sweden visar att sju procent av alla nyregistrerade bilar förra året var dieselbmotorer. Året innan var bara fem och en halv procent dieselbilar. Enligt Kurt Palmgren vd för Bil Sweden beror det framför allt på att dieselmotorerna blivit bättre. – Nu är dieseltekniken och dieselmotorn i modern tappning en upplevelse som liknar att köra vilken bil som helst. Då har man det positiva i en lägre bränsleförbrukning och därmed också lägre kostnader. Vi ska dock konstatera att andelen dieselbilar i Sverige jämfört med Europa i övrigt är väldigt väldigt låg. Vad beror det på? – Det är traditionellt, synen på dieseln och beskattning och annat i Sverige som gör att vi inte har samma dieselandel som andra länder har. I EU är omkring 30 procent av alla personbilar utrustade med dieselmotorer. I Sverige har dieseln beskattats hårdare eftersom bränslet ansetts vara mer miljöskadligt än till exempel bensin, något som på senare tid har varit föremål för diskussioner. Förra året registerades drygt 254 000 nya personbilar en ökning med 3,2 procent jämfört med året innan. Men Kurt Palmgren tror inte på en ökning i år. – Det är ju både kommunalskatter och landstingsskatter som ökar, vi ser inte den här påspädningen av disponibla inkomster som vi såg 2002. Vi räknar med en oförändrad marknadsbild ungefär.
Patrik Holmström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".