Allt färre donerar organ

Färre personer som dör donerar sina organ. Det visar siffror från socialstyrelsen. De senaste tio åren har antalet donatorer minskat med ungefär 30 procent och det gör att många riskerar att dö i väntan på nya organ.
Enligt en undersökning är mer än två tredjedelar av svenskarna positiva till att donera sina organ, men trots det minskar antalet donatorer. Förra året, alltså 2002, var antalet donatorer knappt 100 personer jämfört med ungefär 130 år 1990. Bristfällig information kan vara en orsak Orsakerna är flera. Bristfällig och lite för hastig information till de anhöriga i samband med att någon dör gör att många instinktivt säger nej till att låta den dödes organ användas. En annan orsak är att många av de drygt en miljon svenskar som faktiskt tagit ställning i donationsregistret sagt nej enligt Håkan Gäbel på socialstyrelsen: – Av de 20 procent som har svarat och som finns i donationsregistret är 60 – 70 procent negativa. Donationsregistret som det ser ut i dag är i huvudsak ett nej-register. 20 procent dör i väntan på organ Att så relativt få vill donera organ gör att en av fem som väntar på ett organ dör. Det handlar om ett tjugotal personer per år. En av de som vill donera sina organ när hon dör är Petra Enderborn från Västerås, vars mamma dog i väntan på en ny njure. – Hon var beroende av en ny njure och hade en ganska ovanlig njursort. Hon gick på dialys ganska länge, men hon hade säkert levt längre om hon hade fått en njure som inte stöttes bort. Vad tror du är som gör att det är så pass få som ändå väljer att donera sina organ? – Jag tror att det mer är okunnighet, att man är lite skeptisk mot sjukvården nuförtiden och all stress. Man vet inte riktigt hur det hanteras och om det tas seriöst. Jag tror att om man skulle få mer information om vad som egentligen hände med ens organ, och uppföljning, så skulle nog fler vara positiva. Petra Enderborn har socialstyrelsens donationskort i plånboken. Hon säger att hon inte vill att hennes kropp ska användas i undervisning, men att hon gärna donerar alla organ som fungerar.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".