Porträtt av Finlands president väcker diskussion

I Finland har det brutit ut en stor konstdebatt. Den handlar om det nya officiella porträttet av president Tarja Halonen verkligen liknar henne. För att alla skall få chans att bilda sig en uppfattning om konstverket visas det nu för allmänheten.
Åsikterna var många bland dem som på torsdagen såg det kontroversiella porträttet. Ritva Aaltonen saknade ett ben på president Halonen: – Det är någonting som fattas. Och fast jag letar efter det hittar jag det inte. ”Picassofigur” På det här porträttet som målades i somras av konstnären Rafael Wardi sitter Tarja Halonen ute i solen på sitt sommarställe Gullranda. Allt är mycket gult och orange och sommarlikt och på bordet intill henne står en termos, antagligen med hennes egen hemgjorda saft i, åtminstone tolkar åskådarna det så. Några fnyser ”en sån Picassofigur”, andra tycker porträttet är fint även om det kan vara lite hjälp på traven om man på förhand vet att det föreställer president Halonen: – Visst känner man igen henne när man vet att det är hon, men några konstigheter finns där ju också, säger Seppo Laine, som ändå tycker om den bild porträttet ger av Tarja Halonen. Presidenten nöjd Och vad tycker Halonen själv då? Jo, hon är mycket nöjd med resultatet men konstnären Rafael Wardi berättar vad hon också sade när tavlan var klar: – Hon sade att det kommer att väcka en diskussion, och det har den ju väckt, det har diskuterats hela tiden. Alla konstnärer har sin handstil. Fast man gör ett porträtt som är likt, så är handstilen ändå ens egen. Man kan få ganska många slags bilder av henne. I tre veckor skall porträttet visas för allmänheten innan det hängs tillbaka på sin permanenta plats i statsrådsborgen i Helsingfors där bara få har möjlighet att se det.
Christer Fridén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".