Dystert för ålfisket i Sverige

Framtiden för ålen i svenska vatten ser mycket dyster ut. Fångsterna har sjunkit stadigt sen 1950-talet och 2002 blev ett av de sämsta åren någonsin.
– Ålfisket här i Skåne har sen i mitten på 50-talet blivit en liten rest kvar av det som varit, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på Länsstyrelsen i Skåne. Ålbeståndet i Östersjön har minskat kraftigt under lång tid. Det som på 50-talet var en dagsfångst räknas i dag som en årsfångst. Orsakerna är inte helt klara, men det finns fyra teorier. Golfströmmen har ändrat sitt lopp på grund av klimatförändringar. Ålen är en fet fisk som kan lagra mycket miljögifter i sig. Ålen drabbas av en parasit på simblåsan som tros ha ökat och så dör mycket ål när de vandrar i åar med kraftverk. Johan Wagnström tror mest på Golfströmmen, men säger samtidigt att det är komplicerat. – Den omspänner ju härifrån uppe i Norden ända ner till Afrika och den leker på andra sidan Atlanten. Det är oerhört många faktorer som kan spela in. För att rädda ålen för framtiden tror fiskeridirektören på två åtgärder: köpa in ålyngel från england där det finns mer än vad som kan överleva, och plantera ut dom i svenska sjöar och förbättra passagerna vid kraftverken i åarna. – Man vill ju inte släppa hoppet, det är ju vår landskapsfisk. Men det är ju en ekonomisk fråga att helt enkelt köpa ålyngel och sätta ut dem på våra vatten, det tror jag EU skulle kunna hjälpa till med.
Jonas Bengtsson, SR Kristianstad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista