Bästa företagarkommunen finns i norr

Överkalix är landets bästa tillväxtkommun för företag, visar en ny undersökning gjord av Företagarna och företageet UC. (SR Norrbotten)

En av de Överkalix-företagare som det går bra för fanns på plats i Luleå när siffrorna presenterades.

- Att det var bra det visste vi, säger han, men att vi skulle bli etta det var en överraskning. Men man ska ju få positiva överraskningar nå’n gång också.

Tre topplaceringar i Norrbotten
Överkalix är inte den enda kommunen i Norrbotten som det går bra för. På 10 i topp-listan över landet finns Kiruna på tredje plats och Gällivare på åttonde.

Företagsklimatet mäts även på långsiktig tillväxt på fyra år och där är vinnaren Gällivare.

Anna-Stina Nordmark är VD för Företagarna som har gjort undersökningen tillsammans med företaget UC:

- Vi har gått igenom alla aktiebolag i Sverige och tittat på hur de har utvecklats under 2006. Vi har tittat på omsättningen, resultatet hos dem och hur mycket de har vuxit när det gäller antalet företag per kommun.

- Norrbotten hamnade på en god andraplats i Sverige, efter Skåne. Företagen i Norrbotten har haft en fantastisk tillväxt under 2006.

”Vi hamnade precis rätt”
En av företagarna driver ett familjeföretag som tillverkar hundfoder till jakt- och draghundar. och han trivs bra i Överkalix:

- Det var en slump att vi hamnade här. Vi letade och hittade bra lokaler. Med facit i hand så hamnade vi precis rätt, på alla sätt och vis. Vi trivs väldigt bra vid Kalixälven och hela familjen trivs bra i kommunen.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".