Irak uppmanar Turkiet till dialog

Iraks regering höll på tisdagen ett krismöte med anledning av Turkiets hotelser om att gå in militärt i den norra delen av Irak.

Iraks vicepresident har skickats till huvudstaden Ankara inför parlamentsomröstningen i morgon, då det turkiska parlamentet väntas ge militären grönt ljus att bekämpa PKK-gerillan i norra Irak.

Godkänner militär operation
Det turkiska parlamentet kommer med all sannolikhet att på onsdagen godkänna en militär operation in i norra Irak, där PKK-gerillan sägs ha sina baser. Men premiärminister Recep Tayip Erdogan sa på tisdagen att det inte betyder att en offensiv in i grannlandet kommer att ske på en gång.

– Jag hoppas innerligt att det här beslutet aldrig behöver verkställas, sa han.

Iraks vice president uppmanade under sin blixtvisit i Ankara till omedelbar dialog och till att ge diplomatin en chans och från hela världen kommer liknande påstötningar, allt ifrån duman i Ryssland till regeringstalesmän i USA, och FN: s flyktingorgan UNHCR varnade under tisdagen för en flyktingvåg om Turkiet går in i den enda lugna delen av Irak.

Uppiskad stämning
Men i Turkiet är känslorna uppiskade. De senaste veckorna har minst 25 människor dödats i våld som PKK-gerillan sägs ligga bakom, så sent som på tisdagen dödades en medlem i den kurdiska milis som får vapen och pengar av den turkiska staten för att skydda byar mot PKK:s attacker.

Och även om många intellektuella och ledarskribenter vädjar om besinning så upplever många turkar att omvärlden inte tar deras terrorproblem på allvar, att Irak och i förlängningen USA är undfallande mot PKK-gerillan och att den enda som de kan lita på när det verkligen gäller är sin egen militär.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se