Bilförsäljningen i Europa minskar

Försäljningen av nya bilar i Europa minskade något i september, jämfört med september 2006. Det är ett ras i försäljningen i Europas största billand, Tyskland, som drar ner siffrorna.

Tyskarna är störst i Europa. Det går inte att komma ifrån. De är flest invånare och har den största ekonomin och de har också den största bilmarknaden i Europa.

Tyskar köper flest bilar
När tyskarna drar ner på bilköpen märks det. I september såldes det elva procent färre bilar i Tyskland än ett år tidigare.

Tillsammans med en nedgång i Spanien på 7,7 procent drar det ner totalsiffran i Europa med en och en halv procent. Totalt såldes i september strax över 1,4 miljoner bilar i Europa.

I övriga Europa har det inte alls varit så illa. I EU:s nya medlemsländer i östra Europa ökade försäljningen med nästan tio procent och i både Storbritannien och Frankrike ökade den med några procent var, men alltså inte tillräckligt för att balansera det tyska fallet.

Många bilar såldes förra september
Just i Tyskland går det att förklara försäljningsminskningen med att det i september året innan såldes ovanligt många bilar inför en väntad skattehöjning.

Tyska Volkswagen som är Europas största biltillverkare tappade 6,8 procent av sin försäljning i september. Volvo personvagnar har inte märkt av någon kris med en ökning av försäljningen med 8,3 procent, medan försäljningen av Saab-bilar inte gick lika bra, den minskade med 6,5 procent jämfört med september 2006.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se