Lagrådet underkänner sekretess av tsunamiband

Lagrådet underkänner regeringens förslag att sekretessbelägga de så kallade tsunamibanden i 70 år. Det främsta skälet är att lagförslaget strider mot grundlagen, enligt lagrådet.

Tsunamibanden är de säkerhetskopior som gjordes över datatrafiken i regeringskansliet i samband med flodvågskatastrofen julen 2004.

Förslaget har kritiserats
Regeringens förslag om att hemligstämpla banden har redan kritiserats av flera instanser. Nu stämmer också lagrådet in i kritiken och ger sin allvarligaste form av kritik, att helt avstyrka förslaget.

Det strider mot tryckfrihetsförordningen i grundlagen, enligt juristerna, eftersom allt på banden skulle sekretessbeläggas.

Dessutom ser man allvarligt på att en nu tillfällig regel permanentas och att sekretesstiden blir 70 år.

Frågan är nu hur regeringen ska hantera lagrådets svar. Justitieminister Beatrice Ask vill inte kommentera lagrådets svar på tisdagskvällen.

”Utrymme att bereda frågan”
Men regeringens förslag innebär en permanentning av en tillfällig lag som konstitutionsutskottet tog initiativ till och som stöddes av socialdemokraterna.

– Jag tycker att regeringen får ta lagrådets synpunkter på allra största allvar. Det finns utrymme att bereda frågan på rätt sätt och den slutsatsen kanske man ska dra från regeringens sida, säger socialdemokraten Berit Andnor, ordförande i KU.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista