Kina riktar kritik mot Bushs möte med Dalai Lama

USA:s president George Bush träffade i dag, tisdag, den tibetanske exilledaren Dalai Lama i Vita huset. Detta trots att Kina varnat USA för att relationerna mellan Kina och USA kommer försämras om mötet skulle äga rum och i morgon, onsdag, ska Dalai Lama få en av de högsta utmärkelserna i USA.

Mötet mellan Dalai Lama och den amerikanske presidenten hölls i Vita husets privata del istället för i Ovala Rummet, där världens ledare vanligtvis tas emot. Mötet skedde också utan att de båda uppträdde inför medierna, inte ens ett fototillfälle gavs.

Dessa försiktighetsåtgärder från amerikansk sida måste ses som ett försök att lindra kritiken från de kinesiska ledarna som varit mycket upprörda över att mötet överhuvudtaget ägt rum. Kina betraktar ju Dalai Lama som ett hot mot Kinas stabilitet.

Tilldelas utmärkelse
Kinas vrede lär bli än större under onsdagen, för då ska Dalai Lama i den amerikanska kongressen och med president Bush närvarande tilldelas en av USA:s högsta utmärkelser och det kommer bli den första gången som en amerikansk president uppträder offentligt tillsammans med laman.

Presidentens talesperson sa att George Bush känner sig stolt över att delta vid ceremonin.

Vi är vansinniga över detta, säger dock Kinas högste representant i Tibet om medaljutdelningen, enligt nyhetsbyrån Reuters. Andra kinesiska ledare har varnat för att händelsen kommer få allvarliga konsekvenser.

Ansträngda relationer
Relationerna mellan Kina och USA är redan innan den här händelsen tämligen ansträngda, men på senare tid har man ändå lyckats komma framåt i några av världens konflikter. Till exempel i sexpartssamtalen om Nordkorea och när det gäller FN-styrkan till Darfur i Sudan.

Frågan är nu vad som händer i relationen mellan länderna efter onsdagens medaljceremoni i Washington.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista