Aidsmedicin i Afrika sätts ofta in för sent

Över 40 procent av alla patienter som får aidsmedicin i Afrika, dör ändå, eller misslyckas med att fullfölja behandlingen. Det är det nedslående resultatet som kommer fram i en undersökning vid Bostons universitet.

Inte nog med att det är ont om aidsmediciner i Afrika. De som ändå får de sällsynta, dyra och åtråvärda medicinerna hjälps inte ändå, i så många fall som drygt 40 procent, enligt vad Christopher Gill och hans forskarkollegor vid Boston University har funnit.

De har ställt samman alla rapporter de har lyckats hitta om hur aidsmedicinprogrammen i Afrika lyckas. Den vanligaste orsaken till att patienterna inte finns med i programmen efter två års tid är att de har dött, trots att de fått bromsmediciner, oftast för att behandlingen sätts in alldeles för sent, när patienten redan har utvecklat aids.

Andra orsaker är att många sjuka slutar ta sina mediciner, av ett enkelt skäl - fattigdom.

Medicin prioriteras inte
– Om man måste gå i tio timmar till kliniken där man ska få medicinen, är det kanske inte lika prioriterat som att arbeta på fälten för att få ihop till sin egen och familjens omedelbara överlevnad, säger läkaren och forskaren Christopher Gill.

Andra slutar ta medicinerna för att de måste betala för dem och inte har råd helt enkelt, inte ens om de bara måste betala en bråkdel av den egentliga summa medicinerna kostar.

Vad studien visar, anser Gill, är att resurser behövs för att hitta hiv-smittade i Afrika på ett mycket tidigare stadium och att det behövs ordentliga undersökningar om varför så många av dem som får medicin slutar ta den. Vet man orsakerna går det att sätta in relativt enkla åtgärder, som betalda bussbiljetter till exempel, för att patienterna ska ha råd att ta sig till klinikerna.

Går att tolka positivt
För Gill tycker att det trots de dystra siffrorna också går att tolka studien positivt.

– För bara några år sedan var bromsmediciner till fattiga människor i Afrika något som överhuvudtaget inte existerade, i dag hjälper de ändå 60 procent av de som får dem att faktiskt överleva, en stor förbättring, utmaningen nu är att få den siffran att bli högre, säger Christopher Gill, läkare och forskare vid Bostons universitet.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se