Lång väntan på hjälp för avskurna stillahavsöar

De två öarna Tikopia och Anuta som ingår i Salomonöarna och som drabbats av en kraftig cyklon kan få hjälp utifrån tidigast till helgen.
Enligt myndigheterna har flera byar utplånats av stormen, palmer har brutits av och omkring hälften av husen har förstörts eller täckts med sand. Det är inte känt hur många av de 2000 invånarna som dödats i stormen, eftersom all telekommunikation med öarna bröts av cyklonen. Alla skador som konstaterats har iakttagits av spaningsflyg som inte kunnat landa på öarna. Det första hjälpfartyget med läkare, medicin och mat avseglade under torsdagskvällen och väntas inte nå fram förrän tidigast på söndag. Den tröga hjälpinsatsen har kritiserats, Nya Zeelands utrikesminister säger att om öarna hade varit en lyxkryssare med västerländska turister hade hade hjälpen nått fram för länge sedan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".