Ökad amerikansk oro för arbetslöshet

Arbetslösheten ökar i USA. President Bush kommer inom kort att presentera ett program med skattesänkningar för att stimulera ekonomin och skapa jobb. Samtidigt står det klart att det krig han vill föra mot Irak kommer att sluka enorma summor ur statskassan.
USA:s president George Bush ska i nästa vecka presentera ett omfattande stimulanspaket för att få fart på den amerikanska ekonomin igen. Bush vill bland annat fortsätta sin skattesänkarpolitik men måste samtidigt väga in de höga kostnaderna för ett eventuellt krig mot Irak. Han måste också tillmötesgå kraven från en allt större skara amerikaner som har förlorat sitt arbetslöshetsunderstöd. – Det skrämmer mig mycket, jag vet inte hur jag ska få det att gå ihop säger Jeff Hayes, en av de nära 800 000 amerikaner som i lördags förlorade sitt federala arbetslöshetsunderstöd och gruppen växer snabbt. Delade meningar om understöd För presidenten och den nyvalda kongressen, som inleder sitt arbete på tisdag, är det en av de viktigaste frågorna som snabbt måste lösas, men det blir inte helt lätt eftersom det inom det styrande republikanska partiet finns delade meningar om vilket stöd arbetslösa bör få. Åtgärden ska också vägas mot skattesänkningsförslagen. Kongressen kommer dessutom ha de skyhöga kostnaderna för ett krig i bakhuvudet, och det här oroar Jeff Hayes: – Ingen politiker tycks bry sig om vad som pågår i vårt eget land, miljoner människor är utan arbete, säger han och tillägger: jag är lika patriotisk som andra, men är det så viktigt att störta Saddam Hussein att vi ska riskera vår ekonomi? Tveksamma Politiska motståndare och vissa ekonomer är än mer tveksamma till de skattesänkningar som president Bush vill genomföra, och som han anser nödvändiga för att stimulera återämningen. Kritikerna anser att det inte finns pengar till att sänka skatter, än mindre vid ett eventuellt krig som har beräknats kosta den amerikanska ekonomin mellan 50 och 200 miljarder dollar. Demokrater menar också att skattelättnaderna enbart gynnar de rika och storföretagen, något Bush naturligtivs avvisar: – Jag vet att vissa vill göra det här till en klasskamp, men jag ser det inte på det sättet, säger Bush Riktade skattesänkningar Enligt mediauppgifter här i USA på torsdagen så kommer presidentens stimulanspaket också innehålla riktade skattesänkningar för låginkomsttagare. Presidenten är naturligtvis väldigt medveten om sin fars öde. Trots krigsframgångar vid Persiska viken förlorade George Bush den äldre valet 1992, anledningen var att han inte ansågs ha intresserat sig tillräckligt för den amerikanska allmänhetens ekonomiska situation.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".