Tyskland mer positivt till USA:s krig mot Irak

Det verkar som att Tyskland mjukar upp sin hårda linje mot ett amerikanskt angrepp på Irak – något som hänger ihop med det faktum att Tyskland från i år och två år framåt är medlemmar av FN:s säkerhetsråd.
Det var under valrörelsen i september och augusti som Gerhard Schröder om och om igen framförde sitt stenhårda motstånd mot ett militärt angrepp på Irak. Han lät sig inte rubbas på denna punkt, förrän efter valet, då den oresonliga hållningen plötsligt blev diskuterbar. Politik och diplomati Nu 2003 kommer den verkligt avgörande svåra frågan: Hur röstar Tyskland i FN:s säkerhetsråd om ett angrepp på Irak kommer upp? Skulle man gå tillbaka till regeringens uttalanden så skulle ett nej vara självklart, men nu handlar det om politik och diplomati. För ett par dagar sedan sa utrikesminister Joschka Fischer att det inte alls är klart hur Tyskland kommer att rösta eftersom man omöjligt kan förutse under vilka omständigheter, och med vilka krav och förbehåll en sådan omröstning kommer att omges. Tänker inte stå ensamma Liknande uttalanden kom också från ledande socialdemokrater, och samfälliga politiska kommentatorer tolkade detta som att regeringen har bestämt sig för att inte stå ensamma mot ett angrepp om frågan kommer upp i FN:s säkerhetsråd. Hemma i Tyskland finns en stark pacifistisk opinion, och många menar att Irakfrågan var en av de viktigaste orskerna att Schröder vann valet. Här har redan upprörda röster kallat regeringen för lögnare och löftesbrytare. Särskilt inom Joschka Fischers gröna parti mullrar det. Det är den pålitligt radikale Hans Christian Ströbele, vice ordförande i partiet och Fischers och den övriga partitoppens starkaste kritiker och med ett starkt stöd hos partiets gräsrötter, som leder kritiken. Han säger att efter vad regeringen sagt hittills är ett ja till ett angrepp omöjligt att föreställa sig. ”Lurade till sig makten” Den kristdemokratiska oppositionen ser regeringens ändrade linje som ännu ett exempel på att den socialdemokratisk-gröna regeringen lurade till sig makten av det tyska folket vid valet i höstas. Till problemet hör att Tyskland efter återföreningen av öst och väst hoppas på en permanent plats som säkerhetsrådsmedlem. Att stå ensamma mot ett i övrigt enat råd skulle inte skynda på den processen.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista