Holländare positiva till laglig prostitution

I Nederländerna utvärderas den lag som kom för ett par år sedan och som gjorde prostitution laglig. Så här långt tycks de flesta vara positiva. Vissa tror att legaliseringen kan göra kunderna mindre aggressiva.
Marieke van Doornienck forskar om prostitution. Hon säger att kunder ofta känner mer skuld om prostitutionen är kriminaliserad. Det ökar risken för att männen blir våldsamma och aggressiva. Medan de visar mer respekt om deras möte mer liknar en någorlunda normal affärsrelation. Licens med hygienkrav Sedan drygt två år är alltså prostitutionen legaliserad i Nederländerna. Långt ifrån alla arbetar visserligen än så länge med licens men för dem som gör det ställs krav på hygien, säkerhet och övervakning för kvinnorna, de betalar skatt och sparar till sin pension. Banker ska, åtminstone i teorin, låna till prostituerade som öppnar eget. Och de flesta är nöjda så här långt. De tidigare usla arbetsvillkoren har i alla fall blivit lite bättre, säger många. Skammen har minskat Marianne Jonker vid de prostituerades fackliga organisation De Rode Draad, säger att många prostituerade nu kan räta på ryggen. – Den nya lagen gör mig stolt, vi har fått bekräftelse på att det handlar om ett riktigt arbete. För de prostituerade jobbar hårt och måste vara starka, både fysiskt och psykiskt, det är inget alla klarar av, säger hon. Men en del av kunderna klagar. Annelies Daalder från justitiedepartementet i Haag citerar vissa män som säger att kicken är borta nu när prostitution är lagligt. Det blir nästan som att gå till doktorn på sjukhuset, klagar de.
Willy Silberstein, Amsterdam
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".